Sıcakların oldukça yoğun yaşandığı, şu yaz günlerinde, lütfen evcil hayvanlarınızı arabalarda, bırakmayınız. “Sadece 5 dakika ve pencerelerini yarım bırakarak gidip geleceğim” demeniz bile sevdiklerinizi riske atabilir. Yumurtanın bile 1-3 dk’da piştiğini unutmayın lütfen. Arabaların iç ısı derecesi, 50-60 dereceyi bulabilir.(belki daha fazla). Pencereleri tam açmış bile olsanız, kedi ve köpeklerin kürklü olduklarını unutmayınız. Ayrıca, kafeslerin içerisinde kapalı kalan kediler, yine arabanın iç ısı derecesi ve kendi kürklerinin birleşimi ile bu sıcaklığı daha da artırarak, akciğer ve beyin ödemi oluşmasına, yani bu bölgelerde su toplanmasına, ve kanlarının koyulaşarak, kan dolaşımını felce uğratarak, onun hayatını kaybetmesine yani “ısı vurmasına” neden olabilirsiniz. Peki nedir bu “ısı vurması”?
Isı Vurması ( Sıcak Çarpması) – Insalatıo Et Hyperemıa Cerebrı
Güneş çarpması terimi, hayvanların baş bölgesine direkt olarak güneş ışınlarının gelmesi ile, beyin bölgesinde artan sıcaklık nedeniyle,beyin damarlarında genişleme,beyindeki ısı düzenleme merkezi ve vazomotor merkezlerde bozukluklar ortaya çıkar. Bunun sonucunda hayvanlarda exojen bir hipertermi gelişebilir.
Isı vurması ve ya sıcak çarpması ise, vücut ısısının dış ortama verilmesi aksadığı için, beyinde fonksiyonel bozukluklar oluşur. Özellikle ısı düzeninde,dolaşım ve solunum sisteminde patolojik durumlar ortaya çıkar. Ayrıca karbonhidrat, yağ ve protein metabolizması, su ve elektrolit denge bozuklukları da görülür. Hasta bu bozukluklara bağlı olarak, Dispne( nefes alamama,güç solunum), siyanoz( morarma),hypertermi( ateşin aşırı yükselmesi 42.00 C), respiratorik alkolozis( sık ve yüzeysel solunum sonucu kanda aşırı karbondioksit birikimi), dehidrasyon( aşırı su kaybından dolayı derinin buruşması)(susuzluk exikozu) medya gelir.