Bunların sonucu olarak, hastalarda aşırı terleme, solunum hızlanması, solunum güçlüğü, taşikardi, zayıflık,sallantılı yürüyüş, ve yere düşme görülür. Köpeklerde ağız açık ve dil dışarı sarkmıştır., Hayvanlarda respiratorik alkaloza bağlı olarak, exitasyon ve kramplar ortaya çıkar. Dehidrasyon sonucunda, hemokonsantrasyon ( kanın koyulaşması), dolaşım bozukluğu ve oligüri( idrar yapımında azalma) dikkati çeker.
Hastalığın son dönemlerinde solunum merkezi tamamen zarar görür. Akut dönemi atlatan hayvanlar, uzun süre apatik bir durumda kalır ve çevresi ile ilgilenmezler.
Isı vurması ve güneş çarpmasının tedavisinde neler yapılabilir?
Hayvanlar hemen gölge ve serin bir yere alınır.. Üstlerine,ve özellikle baş bölgelerine,soğuk su ve buz kompresleri uygulanır. Soğuk suyla lavman yapılır. Ve hipotonik elektrolit solüsyonları,ateş düşürücüler, ve kramplarda trankilzanlar,kalp ve dolaşım analeptikleri kullanılır.
Korunma: Sıcak havalarda, hayvanlar kapalı ortamlarda uzun süre bulundurulmamalı ( araç içinde klima açık bile olsa ), özellikle hayvanlar kafeslerde nakledileceklerse, nakiller gece yapılmalı, kulübelerine kapatılmamalı, ve kulübelerini hava sirkülasyonu sağlanacak şekilde ayarlanmalıdır. Aynı kapalı ortama örn: Bir kafese veya kutuya, 2 veya daha fazla hayvan konulmamalıdır.
Vet. Hek. Tülin ÖZCAN