Gelişmiş ülkelerde, kedi ve köpeklerde en fazla rastlanan beslenme yanlışlığıdır!
Köpeklerin%25-40, kedilerin ise %20-30'unda, bu probleme rastlanır..
Aşırı kilo, iskelet sisteminde olumsuz etki yaptığı gibi, diabet ve tümör riskini de arttırır! Ayrıca enfeksiyon kaynaklı hastalıklara karşı hayvanın direncini düşürür!
Enerji bakımından eksik beslenme, genellikle görülmez.
1-Yetersiz Beslenme:
Kedi ve köpek bakımında,en büyük beslenme yanlışlarından biri de,
Kalsiyum (Ca) yetersizliği dir.
Özellikle büyüme dönemlerinde Kalsiyum yetersizliğinin en büyük nedeni, fazla fosfor alımıdır! Kalsiyum eksik beslenmenin yanında, alınan fazla et ve sebze ve nedeniyle düşmesidir.. Bu nedenle besinlere ek olarak verilecek kalsiyum bu problemin çözülmesine yardımcı olacaktır.
2-Sodyum(Na)eksikliği :
Genelde evde hazırladığımız kedi-köpek mamalarına yeterince tuz ilave etmememizden kaynaklanmaktadır..
Bunun sonucunda hayvanlarınızda taşikardi ve exikkoz gibi problemler görülmektedir.
Kedilerde gözlemlenen Taurin (esansiyel amino asit) eksikliği, tek taraflı hayvansal yağdan yoksun beslenme yanlışlığı sonucunda ortaya çıkar.
Kedi ve köpeklerde gözlemlenen diğer esansiyel besin maddeleri eksikliklerinde özellikle, lilolenik asit (sakatat ile besleme) farklı vitaminler (Biotin,vitamin A,E,B2,B6) ve mineral maddelerin(çinko, demir, iyot) eksikliklerinde, deri ve tüy problemleri ortaya çıkar!
3-Hypervitaminoz(Vitamin Fazlalığı):
Vitamin D preparatlarının gereksiz yere kullanılması durumunda,yumuşak dokuların kireçlenmesi,özellikle damar ile böbreklerde harabiyet meydana gelmesine neden olur!
Vitamin A fazlalığı,fazla miktarda pişmemiş ciğer tüketen kedilerde gözlemlenir..
Bu beslenme yanlışında devam edilirse,boyun ve sırt bölgesindeki kemiklerde üremeler şekillenir ve kedi,kafa çevirme hareketlerini yapamaz.
Geri dönüşümü olmayan bu problem,yanlış beslenme devam ederse hayvanın ölümüne neden olacaktır!
4-Diğer Beslenme Yanlışları:
''All-Meat''sendromu; ani ve fazla et ile beslenme sonucunda Kalsiyum ve İyot yetersizliğine bağlı olarak deri yapısında bozukluk, kepeklenme, cıvık-kötü kokulu dışkı ve iskelet bozukluğu problemleri ortaya çıkar..
Bu durumun önlenmesi için sebze ve meyve ağırlıklı rasyonlar ve ilave mineral takviyesi yapılmalıdır!
Erişkin kedi ve köpeklerde gözlemlenen güçlü veya zayıf Laktoz-intoleransı nedeniyle süt ve süt ürünlerinin, sadece belli sınırlar dahilinde ve özellikle sütün yarı yarıya su ile karıştırılması şekliyle verilmesi önerilir.. Yavrularda önerilmez.
Günlük laktoz alımı,1-2g/kg canlı ağırlık kalsiyum düzeyini aşmamalıdır! Bu nedenle laktozsuz süt tercih edilmelidir.
Köpeklerde çok fazla ya da sürekli olarak kemik tüketilmesi,(10g/kg kalsiyum/gün)hareket zorluğuna, ağır obstipasyonlara (tıkanıklık), sindirim sisteminde yaralanmalar ve bozukluklara neden olmaktadır!
Bu 4 madde başlığı altında incelenen ve kedi köpek sahiplerinin alışkanlıklar ve kulaktan dolma bilgiler ile sıklıkla yaptıkları beslenme yanlışlıkları, kedi ve köpeklerin hastalanmalarına hatta ölümlerine sebep olmaktadır!
Tüm bu beslenme hatalarını minimuma indirmek için daima hekim kontrolünde bir beslenme diyeti uygulanmalı ve içeriği her ırka uygun özenle hazırlanmış olan Profesyonel Kuru mamalar öncelikle tercih edilmelidir.
Kaynak:Dr.H.Can KUTAY-İst.Ünv.Vet.Fakültesi Hayvan Beslenme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı
NOT: Köpek ve kedilerinizi son dönemlerde geliştirilen carnivorlara (Et oburlara) yönelik profesyonel mama ve ev yemekleri ile karışık beslemenizi öneririm. Çünkü bazı mamaların içindeki katkı maddeleri, hayvanlarda kalp-böbrek hastalıklarına ve bazı kanser türlerinin oluşumuna sebeb olmaktadır. Eğer ev yemekleri ile beslenmek isterseniz, dengeli bir rasyon hazırlamalısınız. Yani , Protein(Et türleri)-yağ (zeytinyağı)- karbonhidrat ( arpa-yulaf) vitamin(çeşitli sebze ve meyveler) ve mutlaka dışarıdan ilaveten multi vitamin vermelisiniz. Verilmemesi gereken yasak olan yiyecekler ise; Tavuk kemiği, balık kılçığı, soğan ve soğanlı yemekler, salam, sosis, sucuk, ketçap, mayonez, acı baharat türleri , çukulata , şeker ve şekerli yiyecekler. Kuşlarda tuz yasaktır.
Vet. Hek. Tülin Özcan