1- Allerjik Deri Hastalıkları :
Kedi ve köpeklerimizde, sıcakların artmasıyla birlikte, vücutlarını bir battaniye gibi saran tüylerinin arasında bulunan, toz ve kirlerin, vücut salgıları ile birleşmesi sonucu, derinin gözeneklerinin kapanarak, hava almasını engellemesi nedeniyle, hassas hale gelen epidermal bariyerin, görevini tam yapamaması sonucu, deri yüzeyi enfeksiyona açık hale gelir.
Deri ve tüy bakımı düzenli yapılmayan petlerde, deride mantar sporları ve bazı akarlar da mevcut ise, sıcağın etkisi ile daha çok hareketlenen bu parazitler, duyarlı hale gelmiş deriyi, daha kolay enfekte hale getirebilirler.
Yine, ucuz ve sindirimi zor olan mamaları tüketerek,derisi hassaslaşmış olan hayvanların, deride egzama benzeri enfeksiyonların oluşmasında, sıcak bir numaralı tetikleyicidir. Yazın görülen bazı deri enfeksiyonlarından bazıları;
a- Pire alerji dermatitisi : Pirelerin ısırıkları sonucu, deride, kaşıntı ve kızarık noktalarla ( ürtiker) karakterizedir. Çünkü pire salyasındaki antijenler, alerjik reaksiyonlara neden olur.
b- Gıdaya karşı ters reaksiyon : Yediği hazır veya konserve mamalar, düşük kaliteli proteinlerden yapılmış ise yani sindirimi zor, hidrolize proteinlerden üretilmemişler ise veya gıdanın içindeki koruyucu maddeye karşı , duyarlılık geliştirebilirler, bu da sindirim problemlerinin de eşlik ettiği, deri reaksiyonlarının oluşmasına neden olacaktır. Yine zaten, duyarlı hale gelmiş olan deri, sıcağın etkisi ile koruyuculuğunu yitirir ve enfeksiyonlara açık hale gelir.
c- Atopik dermatitis: Genellikle çevresel allerjenlere karşı IgE antikorları ile reaksiyon vermek gibi, karakteristik klinik belirtiler gösteren enflamasyonlu,genetik kökenli deri hastalığıdır. Çimler akarlar,polenler bu hastalığı tetikler.
d- Kontak dermatitis: Özellikle, statik elektrik oluşturan naylon boyun tasmalarının, tuzlu su ile ıslanıp ( deniz gibi), daha sonra kendi halinde kurumaya bırakılan ve boyunda kalan deri tasmaların, bazı alerji yapan otlarla ve yosunlarla temas sonucu, daha çok inguinal bölgede görülen, bazı allergen maddelerle temas sonucu, deride alerjik reaksiyonlar gelişebilir.
e- Mikrop ve parazitlere karşı hipersensitive : Deride bulunan, mantar, akar, pire, kene,gibi parazitlerin, açmış oldukları hasarlı bölgelerde, oluşan stafilococ gibi bakterilere karşıda duyarlılık oluşur ve alerjik reasiyonlar gelişebilir. Örn. Süperficial pyoderma gibi. (Resim:E)
2- Göz Hastalıkları :
Sıcakların artması ile birlikte, bazı köpeklerde, göz yaşı akıntısı fazlalaşır. Bunun nedeni, Göz kornealarının daha çabuk kuruyarak, enfeksiyona açık hale gelmesidir. Bu durum özellikle, yere yakın küçük boylu, pekingese, tibetian spaniel, gibi exoftalmik( göz yuvarlağının daha dışarıda olması) köpeklerde daha çok görülür.
Ayrıca klimaların çalışması ile, klimanın karşısına geçip oturan köpeklerin, göz kornealarının kuruması da kaçınılmaz olacaktır.
2- Gastro-intestinal Hastalıklar : Ev yemekleri ile beslenen hayvanlarda,yine ısı artışı nedeniyle, yemek tabağında ertesi güne kalan gıdaların bozulmaya yüz tutması nedeniyle, veya daha yağlı gıdaları , ve sindirimi zor gıdaların tüketilmesi ile bir gıda intoleransı gelişebilir. Kışın da aynı gıdaları yemesine rağmen, yazın daha açık bir şekilde görülen bu hastalığın tetiklenmesinde yine ısı artışı etkin olabilir. Gıda intoleransındaki belirtiler, İshal ve ya aşırı kabızlık, ve deride tüy dökülmeleri, yer yer yara lezyonlarının görülmesi şeklinde olur.
Vet. Hek. Tülin Özcan