Hakkımızda

Tülin Hanım Veteriner Kliniği olarak, Hijyene önem veriyor, doğru teşhis ve doğru tedavi yöntemlerinin uygulanması amacıyla hizmet sunuyoruz.Dostlarımıza ve sizlere karşı sorumluğumuzu empati kurma anlayışı ile birleştirerek çıktığımız bu yolda önceliğimiz onlara kendilerini güvende hissedecekleri ortamı sağlamak.

İletişim

@2020 Tülin Hanım Veteriner Kliniği

Geriyatrik Bakım

22.02.2021 10:33

Eve yeni bir köpek aldınız, çok mutlusunuz, eve getirdiniz. Birde baktınız ki halının ortasına çişini yapıvermiş! Üzülmeyin. Fakat kısa zamanda sonuç alabilmenizin sizin sabrınıza, öfkenizi kontrol altına almanıza, ve onunla iletişim kurabilmenize yani birbirinizin vücut dilini öğrenmenize bağlı olduğunu unutmayın.

Ayrıca, sizin Çince bilmediğinizi, fakat Çinde yaşamanız gerektiğini düşünün! Siz nasıl ki konuşmalardan ya da ikazlardan ilk zamanlarda anlam çıkaramayacaksınız.    Zaten köpeğinizde sizin konuştuğunuz dili ilk başta anlamayacaktır. Ona bağırıp, çağırmak onu sadece  korkutacak ve sanki 'çişini oraya yapma' değil de, 'ÇİŞİNİ YAPMA' olarak algılamasına neden olacaktır.  Çişini de tutamayacağına göre, her ikinizin de zorlanacağı kesin! Fakat, köpeğinize yapmasını istemediğiniz bir şeyi söylemek durumunda kaldığınızda, ses tonunuz sert ve kararlı olmalıdır. İstediğiniz şeyi yaptığında da severek ödüllendirmeyi de unutmayın

Lütfen eğitimde aşağıdaki genel kuralları uygulamaya çalışın:

Yavru köpekler genellikle uzun bir süre kucakta tutulduysa, kucaktan indikten sonra, yemeğini yedikten sonra,(beslenmeden sonra)

Uyandıktan sonra ki ilk 20 dakika içinde mutlaka tuvaletini yapmak isteyecektir.

Tuvaletini yapmak isteyen bir köpek, burnu yerde uzun uzun koklamaya (bazen kısadır dikkat edin) ve telaşlı telaşlı aranmaya koyulur. (her zaman telaşı net değildir.) Eğer bu durumun farkına varmaz iseniz veya aldırmazsanız icraatini gerçekleştirir.

\Onu bu sırada alıp yapmasını istediğiniz bir yere, yani ya hemen bahçeye çıkarın veya ev içinde örneğin, duşa kabin gibi, banyonun bir bölümüne bir gazete serin. Ve mümkünse gazetenin üzerine,1 damla çiş eğitim damlası veya daha önce yapmış olduğu çişini gazeteye bulaştırıp, tuvaletini buraya yapmasını sağlayın. Çiş örneklerinin sadece kokusu bile onu motive etmeye yeteceğinden, lütfen gazeteyi çok fazla ıslatmayın.

Çünkü köpekler, çok ıslak bölgelere tuvaletini yapmayı sevmezler.(ayakları ıslandığı için bazı köpekler bundan hoşlanmazlar).

Köpeğiniz eğer çişini oraya yaparsa ,severek ve aferin oğlum/kızım diyerek ödüllendirin.

YA EĞER ORAYA YAPMAZ İSE!?

Köpeğinizi, tuvaletini yaptırmak istediğiniz bölgeye götürdünüz,kokladı kokladı,birde yüzünüze baktı,bulunduğu bölgeden ayrıldı,doğru içeri geldi, ve gözünüzün içine baka baka,yine halının ortasına yaptı!? Bu durumda derin bir nefes aldıktan sonra, şunlara dikkat etmenizi öneririm:

Muhtemelen daha önce çiş yaptığı bölgedeki koku tam olarak kaybolmadığı için, hala ona o koku cazip gelmektedir. Bu durumda, çiş ve kokuyu nötralize eden sıvılar vardır.(ki bunları bazı pet shoplarda bulabilirsiniz.) O sıvılarla; tam idrar yaptığı bölgeye, en az 2-3 çorba kaşığı dökerek ve daha sonra, renklilerde kullanılabilen çamaşır suları ile iyice silerek, oradaki kokuyu yok etmeye çalışmalısınız. Vanish kosla da oksijen bazlı olduğu için kokuyu nötralize eder.

 ( komisyon istemeliyim  )

Eğer koku gitmiyor ve ısrar ile halıya yapmaya devam ediyorsa, 2-3 ay kadar halınızı kaldırıp, yukarıda anlattığım eğitimi sabırla tekrar etmelisiniz.

Eğer, köpeğinizin tuvaletini dışarıya veya bahçeye yaptırmak istiyor, fakat köpeğiniz, dışarıda kaldığı halde, dışarıda değil de, icraatını evde yapıyorsa;

 1-Dışarıda daha uzun dolaşmayı deneyin

 2-Kendi tuvaletini bahçenin bir köşesine koyun, hatta birkaç bölgeye koyun. Bu bölgelerde koklayarak dolaşmasını sağlayın.

3-Tasmaya tepki göstermiyorsa, tasma ile dolaştırmayı deneyin.

Bazı eğitimciler, alçak bir kutunun içine ,yani köpeğin, içine kendi kendine girip çıkabileceği yükseklikte ve genişlikte olan bir kutunun içine torf konabileceğini söylüyorlar. Torf'u çiçekçilerden bulabilirsiniz. Bu toprak benzeri maddeyi, yine kutunun içinde, tuvaletini yapmasını istediğiniz yere yabilirsiniz. Köpekler ,tuvaletlerini çimlere ve otlara yapma eğiliminde olduklarından, bu yönteme olumlu tepki verebilirler. (Ben daha önce denemedim!)

Bazen yavru köpekler,çok heyecanlandıklarında çiş kaçırırlar. Bu durum sevindiklerinde veya korktuklarında görülür. Bu tür köpeklere hayvan sahipleri, daha hassas davranmalıdırlar. Yani bağırıp, çağırmak, vurmak, kızmak yerine (ki oldukça gereksiz bir davranış şeklidir ve köpeği sizden korkutup uzaklaştırmaktan başka işe yaramaz. Hatta yalaka veya agresif olmasına bile neden olabilirsiniz).Onunla konuşarak, ama yumuşak değil, kararlı net ve kısa cümlelerle eğitilebilir.  Örneğin:

Köpeğin burnu yerde, tam çişini yapacak ve siz farkettiniz:

SİZ: Hayır Pamuk oraya değil! (köpeğin adı pamuk olmayabilir tabii!) Ve hemen alıp yapmasını istediğiniz yere götürüyorsunuz.

SİZ: Hadi pamuk çiş yap! (Başında onunla birlikte bekleyin).

Oraya yaparsa ödüllendirin.(severek).Eğer geçip,tekrar odaya yaparsa: Sert bir ses tonuyla 'Hayır oraya değil' diyerek komut verebilirsiniz.

Ama sakın dövmeyin, çişini yaptıktan sonra bu dövmenin neden kaynaklandığını anlamayacaktır.

KISACA TOPARLAMAK GEREKİRSE;

Önemli olan, daha köpeğin tuvaletini yapmadan önceki zamanlarını belirleyip,(uykudan sonra, yemek ve su içiminden sonra, heyecanlı oyunlardan sonra, kucaktan indikten sonra, gece yatmadan önce )onun çiş yapmasına fırsat vermeden, ondan önce davranıp, çiş bölgesine götürmek, düzenli aralıklarla beslemek, tuvalet alışkanlığı kazanıncaya kadar, sık atıştırmalara ara vermek gerekecektir.

Tuvalet eğitimi defalarca kez tekrar etmeyi gerektirebilir. Hatta, bazen tamam öğrendi artık derken, her hangi bir psikolojik durum veya hastalıklarda, arada tekrar kaçırmalara neden olabilir.

Ama bu moralinizi bozmasın,bu durum geçicidir.

Köpeğin öğrenim süreci, ırkına, alındığı yere (pet shop mu? veya annesinin yanından mı?, sokaktan mı?) ve ona ayırdığınız zamana göre: bir kaç günden, 3-4 aya kadar sürebilir. Ama inanın eninde sonunda, köpeğiniz tuvaleti geldiği zaman, sizi sokak kapısının önünde mızıldanarak beklemeyi öğrenecektir. Tabii bu mızıldanmayı dikkate almazsanız, olacaklardan bende ,köpeğinizde sorumlu değiliz.

                                                                                        Vet.Hek.Tülin ÖZCAN