Hakkımızda

Tülin Hanım Veteriner Kliniği olarak, Hijyene önem veriyor, doğru teşhis ve doğru tedavi yöntemlerinin uygulanması amacıyla hizmet sunuyoruz.Dostlarımıza ve sizlere karşı sorumluğumuzu empati kurma anlayışı ile birleştirerek çıktığımız bu yolda önceliğimiz onlara kendilerini güvende hissedecekleri ortamı sağlamak.

İletişim

@2020 Tülin Hanım Veteriner Kliniği

Geriyatrik Bakım

22.02.2021 10:30

Uzun uzun düşündünüz, (belki de birden aklınıza geldi), Evinizin konumu müsait, bahçeniz var, en az 10-15 sene birlikte yaşama fikrini benimsediniz, belki yalnızlıktan sıkıldınız, bir can yoldaşı istediniz, belki de çocuklarınız istedi ve onlara sorumluluk aşılamayı düşündünüz ve petinizi aldınız.(Bu arada pet; evcil hayvan oluyor!..,)Ve belki ilk defa eve bir hayvan alıyorsunuz..Şimdi ne yapacaksınız?Başınızın dertte olduğu kesin ! Sakın yanlış anlamayın, alıştırma ve yetiştirme döneminde tatlı bir telaş yaşayacağınız için, tatlı bir dert olmaktan öteye gitmeyecektir.

Yavrunuzun ilk bakımı için şu yolları öneririm:

1-Köpeğinizi güvenilir bir pet shoptan aldıysanız,köpeğinize yiyecek olarak ne verebileceğinizi öğrendikten sonra, 1 gün evinizde genel durumunu gözlemlemenizi öneririm.(yemek yiyiyor mu,ishal veya kusma var mı?)Köpeğinizi sokakta bulduysanız,hemen bir veterinere götürüp,genel durumu hakkında bilgi edinmek için kontrol ettiriniz.

2- Daha sonra veterinerinizden, aşılatma ve bakımı hakkında bilgi almalısınız.

3- Yavru köpeklere,eğer hiç aşılanmamışlarsa en az 6 adet aşı yapılmasında fayda vardır. Bu aşılar; 1 adet corona+parvo virüs,3-4 hafta ara ile; 2 defa karma aşı,yine 3-4 hafta ara ile kennel cough sendromuna neden olan hastalığa karşı kullanılan aşıdan 2 adet,ve bir adet kuduz aşısıdır. Köpeklerin, piroplasmose,tetanoz,lyme,ve mantar hastalıklarına karşı da aşılanmalarıda gereklidir,fakat ülkemizde bu aşıların yapılması nedense hasta sahipleri tarafından pek rağbet görmemektedir.

4-Kedilere de; 2 adet karma,2 adet leukemia ve bir kuduz aşısı yapılmalıdır.Aynı şekilde,mantar hastalıklarına karşı da aşılanmaları önerilmektedir.

5-Hayvanlardan, insanlara geçen hastalıkların başında, rutin ve koruyucu olarak önlemi alınmayan iç ve dış parazitler gelir.İç parazitler,genellikle dış parazitlerden oluşur.Pireler,bir tenya grubunun arakonakçısıdır. Bazı keneler köpeklerde; tedavisi çok zor olan,alyuvarların içine yerleşen,ve onları parçalayarak kansızlığa yol açan,kan parazitlerine neden olurlar. Ayrıca, yavruların çoğu, daha anne karnında iken(uterusta iken),enfestasyona yakalandıkları için, eğer anneleri iç parazitlere karşı ilaçlanmamış ise, yavrular 2-3 haftalık olduklarında toxacara canis denilen yuvarlak solucanlara karşı da 2 haftada bir en az 3 kez sağıtılmalıdır.

6-Köpeğimin/kedimin tüylerinden kist olur muyum? endişesini çok duymuşsunuzdur. Gerçek şu ki; tüylerinin dökülmesi, insanların saçının dökülmesi gibi, ortalığı kirleten, belki, tüye karşı duyarlılığınız varsa alerjinizi tetikleyen, sadece canınızın sıkılmasına neden olan bir durumdur. Tabi, tüylerine herhangi bir parazit bulaşmadıysa!. Echinococcus Granulosus denilen insanların iç organlarında kist hidatiğe neden olan paraziter hastalık, şöyle gelişir:  Köpeklerin çoğu, koyunların iç organlarını yemek sureti ile enfekte olurlar. Bu parazitler, köpeklerin bağırsaklarında yerleşir.Köpekler bu parazitli dışkıları ile etrafı veya kendi üstlerini enfekte edebilirler. Bir şekilde E. granulosus yumurtalarının, insanlar tarafından alınması ile parazit, portal sirkülasyona geçerek, karaciğer, akciğer ile diğer organlara yerleşir ve kist formları teşekkül eder. Hastalık ölümlere de neden olabilir.

Kurban Bayramlarında daha sık görülen, özellikle 'sakatatlar ve işkembe v.s. gibi' iç organların ,emniyetsiz olarak çöplere atılması, bu parazitlerin köpekler tarafından alımını kolaylaştırır. Buna dikkat edilmesini öneririm.

Köpeğinizin bu paraziti almaması için asla çiğ et veya sakatat yedirilmemesi ve düzenli olarak(ülke durumuna göre değişiklik gösterir), en az 3 ayda bir, iç parazit ilaçlarının verilmesi gerekmektedir.

Aynı zamanda sivri sineklerin ara konakçılık ettiği, Diroflariasis denilen,köpeklerin kalplerinde ve kan damarlarında yerleşebilen parazitlerle artık, sırta damlatılan damlalarla korumak ve savaşmak mümkündür.

7- Pire, kene, kulak uyuzu, deri uyuzu gibi dış parazitlere karşı 4 şekilde önlem alabiliriz:

A-Pire ve kene şampuanıyla yıkamak.

B-Pire ve kene damlası, veya tasması kullanmak. Yeni olarak piyasaya çıkan 3 ay boyunca koruyan ağızdan alınan pire kene tabletleri çıkmıştır.

C-Köpeğin bulunduğu yeri, parazit yumurtalarından arındırmak için,bölgeyi özel spreyler ile dezenfekte etmek.

D-İç parazit ilacı vermek.(nedenini yukarıda anlatmıştım)

Ben, pire ve kene savaşında, pire ve kene damlalarının, tasmalara oranla daha fazla koruma özelliği olduğuna inanıyorum. Çünkü damlalar;damlatıldıktan belli bir süre sonra,tüm vücuda yayılır, antiparaziter bir bariyer oluşturur, pire ve kene ısırıklarından kaynaklanan allerjilerin, ve hastalıkların minimuma inmesini sağlar .Ayrıca belli bir süre(markasına göre değişir.) sudan, denizden, banyodan etkilenmez. Yine benim görüşüme göre, 3 aylık tabletler, pire ve keneden koruduğu gibi  uyuz etkenlerini de bertaraf etmekte ve yaralarını iyileştirmektedir.

Bu tür ayrıntıları öğrenmek, başta size zor gelse de, kendinize ve aile bireylerine hastalık taşıma ve geçirme endişesi yaşamadan, onunla birlikte geçireceğiniz, sıcak, sevecen ve neşeli günleriniz açısından, büyük önem taşımaktadır.

Yeni misafiriniz ile birlikte, sağlıklı, mutlu bir yaşam diliyorum

                                                                                 Veteriner Hekim Tülin Özcan